#11 Lövis – Livsutmanaren

LarspodLars ”Lövis” Löfström var en legendarisk paralympier och äventyrare. Redan som sjuttonåring, i Paralympics 1972, tog han sitt första guld i rullstolsslalom och därefter följde otaliga mästerskapsmedaljer i SM, EM, VM och Paralympics. Han var den förste rullstolsburne svensken som besteg Kilimanjaro och han rullade 630 mil från Casablanca till Stockholm för att utforska tillgängligheten i Europa. Lövis var fem år när han drabbades av en ryggmärgsskada och under sin livsresa kom han att riva många barriärer.
Lövis kände sig hedrad när han blev tillfrågad om att vara med i Timglaset, men det var tvärtom en ära för oss. Vi visste att Lövis redan utkämpade den svåraste kampen av dem alla – mot cancern. Den första inbokade intervjutiden blev inställd, eftersom han mådde för dåligt i sviterna efter cancerbehandlingen. Det var hans fru som ringde och meddelade oss. Hon poängterade dock att Lövis verkligen ville vara med och att han skulle höra av sig när han kände sig bättre.
Vi väntade och hoppades innerligt på att vi skulle få till intervjun. Vi förstod också att den här intervjun skulle komma att bli viktig.
Lövis ringde till slut, han var redo och vi var redo. Vi åkte strax därefter hem till honom, till hans hem i italiensk stil på Lidingö. Han stod på sin veranda och väntade in oss med ett stort leende och öppna armar. Vi satt sedan i hans stora kök med högt i tak och pratade i ett par timmar, tills Lövis kände att han inte orkade mer. Det var ett samtal som vi aldrig glömmer.

Yasmin: ”Vad vill du att vi kallar dig, Lars eller Lövis?”
Lövis: ”Jag heter ju Lars, men mitt så kallade artistnamn är ’Lövis’.”

Tack Lövis för vårt samtal. I våra hjärtan kommer du alltid att förbli ihågkommen som den stora artist du var – nämligen en artist som målade sitt liv med gränslöshet.